Rólunk

Egyéniség és precíz megoldás. Professzionális minőség és versenyképes árszinvonal.

Bővebben...
Partnerek

Beszállítóink és partnereink,  akiknek kizárólagos magyarországi képviseletét látjuk el.

Bővebben...
Referenciák

Létesítmények, ahol a hűtési rendszerek kialakításában és üzemeltetésében részt vettünk, illetve jelenleg is részt veszünk.

Bővebben...
Technikai segítségnyújtás

Akár technikai segítségre, akár tanácsra van szüksége, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Bővebben...

Folyadékhűtő

A folyadékhűtő (angolul: chiller) berendezés egyszerűen nevéből kifolyólag valamilyen fajta folyadék hűtését látja el egy kompresszoros hűtőkör segítségével. A hűtendő folyadék általában tiszta víz vagy víz - glikol elegy, de speciális esetekben olaj, élelmiszeripari folyadék is lehet. A kompresszoros hűtőkör legfontosabb elemei: Kompresszor, Kondenzátor, Expanziós szelep és Elpárologtató.

Olyan esetekben alkalmazzuk a folyadékhűtőket, ahol nagyobb hűtési kapacitásra van szükség, vagy számos fogyasztót (végberendezést) kívánunk vele ellátni.

A folyadékhűtőknek több fajtáját különböztetjük meg:

Kialakítás szempontjából létezik a kompakt léghűtéses folyadékhűtő és az osztott rendszerű folyadékhűtő.

  1. A kompakt léghűtéses folyadékhűtő önmagában képes ellátni feladatát, más egyéb hűtőberendezés alkalmazása nélkül. Ideális megoldások lehetnek mind a kereskedelmi, mind az ipari létesítményekben. A folyadékhűtő kialakításából adódóan, mivel egy berendezésen belül kerül elhelyezésre a hűtéshez szükséges összes kalorikus, hidraulikus és elektromos alkatrész, igen egyszerű és költséghatékony a telepítésük. Az épületen belül már csak a vízköri csöveket kell kialakítani. Nagy előnye még a kompakt léghűtéses folyadékhűtőnek, hogy működésük közben az épületen belül nincs zajhatás. A folyadékhűtő időjárásálló anyagokból készül, ezáltal tökéletesen megfelelő szabadtéri telepítésekhez. Az elektromos részei por és cseppmentesen szigeteltek, valamint megfelelnek az európai szabványnak (CE).                                                                              

Elhelyezés szempontjából megkülönböztetünk kültéri és beltéri (más néven légcsatornázható) folyadékhűtőket. A kültérre telepíthető folyadékhűtőket általában axiál ventilátorokkal szerelik, míg beltéri társaik nagyobb nyomást elviselő (pl. centrifugál) ventilátorokkal készülnek. Ez utóbbiakat általában kültéri helyhiány esetén alkalmazzák.

Működési elv szerint megkülönböztetünk standard és szabadhűtéses kialakítású folyadékhűtőket. Szabadhűtéses folyadékhűtőket olyan, általában technológia területeken használják, ahol az év 365 napjában és azon belül is 24 órában van szükség hűtésre. Ugyanis ezeknél az alkalmazásoknál ki lehet használni, hogy télen illetve átmeneti szezonokban (tavasz, ősz) a hűvös kültéri levegővel hűtjük a folyadékot. Bármely klímaberendezés teljesítményfelvételének általában 80-90%-át a kompresszor adja. Amikor a hűvös kültéri levegővel hűtünk, akkor a kompresszor kikapcsolható, így igen jelentős energia-megtakarítás érhető el ezekben az időszakokban.

                                                                                         

  1. Osztott rendszerű folyadékhűtő önmagában nem képes ellátni a folyadék hűtését, mivel szükség van további kiegészítő hűtőberendezésekre (kondenzátor, szárazhűtő, hűtőtorony, stb.). Kiváló megoldás a műemlék védelem alatt álló épületeknél, amikor kiemelkedően fontos az épület arculatának megóvása, illetve azokban az esetekben, amikor a megengedett zajérték alacsony, vagy problémát jelent a gépház és a tető távolsága. Ha a tető statikailag alkalmatlan kompakt folyadékhűtő elhelyezésére, akkor is az osztott rendszerű folyadékhűtők alkalmazása merül fel megoldásként.

Kialakítás szempontjában megkülönböztetünk kondenzátor nélküli és vízhűtéses folyadékhűtőket.

kondenzátor nélküli folyadékhűtő esetében, mint ahogy a nevében is benne van, szükség van egy kondenzátorra. Ezeknél a folyadékhűtőknél az elpárologtató, az expanziós szelep és a kompresszor az épületen belüli - erősen zajvédett - gépházban, a kondenzátor pedig az épületen kívül - általában a tetőn fektetve - helyezkedik el. Önmagában a kondenzátor ventillátorai lényegesen halkabbak, mint a kompresszor. A két részt rézcső pár köti össze, melyben a hőt szállító hűtőgáz áramlik. Működési elvét és összeállítását tekintve azonban teljesen megegyezik a kompakt kültéri folyadékhűtővel. Alkalmazásának korlátja a folyadékhűtő és a kondenzátor közötti fizikai távolság (max. kb. 50 méter).

vízhűtéses folyadékhűtő esetében nincs fizikai korlát a távolság tekintetében, ugyanis a folyadékhűtő és a kültéri egység (szárazhűtő vagy hűtőtorony) között a hőt víz vagy víz + glikól elegy szállítja. Ennek mozgatására azonban szivattyúra van szükség. A több szükséges kiegészítő miatt ez a megoldás ugyan drágább, mint a kompakt kültéri vagy a kondenzátor nélküli folyadékhűtő telepítése, de a korábban felsorolt akadályozó tényezők (statikai, zaj, távolság, arculati kötöttség, helyhiány, stb. probléma), a vízhűtéses folyadékhűtő telepítése esetén nem merülnek fel.

      

Folyadékhűtő - AD Klíma